Op akkerbouwbedrijven is steeds vaker aandacht voor biodiversiteit. Soms ingegeven door (toekomstige) regelgeving of omdat een afnemer hier aandacht voor vraagt, maar ook vanuit persoonlijke motivatie van de ondernemer. Bij elk bedrijf en bij elke ondernemer passen andere maatregelen. Als Veldleeuwerik telers hebben we behoefte aan een praktisch overzicht van maatregelen die we al nemen en kunnen nemen, dat tevens tips genereert voor versterking van biodiversiteit.
Biodiversiteit is een breed onderwerp. Breed in de zin van welke maatregelen je kunt uitvoeren, maar ook breed in de zin dat biodiversiteit niet ophoudt bij de grens van het bedrijf. Dit is geen vernieuwende conclusie, maar het blijkt ook weer duidelijk uit de discussies die in het netwerk zijn gevoerd. Een aantal telers zoeken naar aanpassingen in teeltmaatregelen om biodiversiteit tot nut te maken (bovengronds en ondergronds), anderen zoeken naar aanpassingen in beheersmaatregelen of het creeëren van biotopen om biodiversiteit te beleven.
De tweede conclusie is dat elke akkerbouwer “iets” kan doen aan biodiversiteit. De tipkaarten Biodiversiteit kunnen hierbij een hulpmiddel zijn om op een relatief laagdrempelige manier te beginnen. Ontdek hier de meerwaarde van de tipkaarten.


Europees Landbouwfonds voor Plattelandsotwikkeling: Europa investeert in zijn Platteland. Het Ministerie van Economische Zaken is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland.